Gulde Line

Usa cerului este larg deschisa tuturor!

citate crestine

Frica de Dumnezeu este începutul întelepciunii." (Pildele lui Solomon 1,7)

...citeste

inapoi...

Pastorala IPS Teofan la sărbătoarea Învierii Domnului, 08 aprilie, 2007

IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei

†TEOFAN
PRIN HARUL LUI DUMNEZEU,
ARHIEPISCOP AL CRAIOVEI SI MITROPOLIT AL OLTENIEI

IUBITULUI NOSTRU CLER SI POPOR: HAR, PACE, AJUTOR SI MILA DE LA DUMNEZEU, IAR DE LA NOI, ARHIEREASCA BINECUVÂNTARE!


Fiti 'părtasi ai Învierii' lui Hristos!
(Rom. 6, 5)

Iubiti frati si surori întru Hristos Cel înviat din morti,
Suntem din nou în fata sfintelor biserici, acum în miez de noapte, pentru a ne bucura împreună de marea sărbatoare a Învierii Domnului Hristos. Am venit aici, la biserică, pentru a mărturisi că ''Hristos a înviat din morti, cu moartea pre moarte călcând si celor din morminte viată dăruindu-le''. Cântăm, în această perioadă, de nenumărate ori imnul: ''Hristos a înviat din morti...''. Ne dăm binete unii altora în viitoarele 40 de zile cu salutul pascal: ''Hristos a înviat!'' si primim raspunsul: ''Adevărat a înviat!''. Duhul Sfintelor Pasti se prelungeste în toate zilele de duminică, de-a lungul întregului an, Biserica mărturisind cu insistentă adevărul cel mare al Învierii. Iar ori de câte ori se slujeste sfânta si dumnezeiasca Liturghie, crestinii pătrund în taina Mortii si Învierii lui Hristos. Aceasta pătrundere se realizează, mai ales, prin împărtăsirea cu Trupul si Sângele Domnului, Cel mort si înviat a treia zi din mormânt.
Totul în aceasta lume si în eternitate este, asadar, centrat pe adevarul Învierii. ''Si cerul si pamântul si cele de dedesupt''.
Totul: viata si moartea, pamântul si întreg universul, bucuria si lacrima, totul apartine Învierii si numai Învierii. Învierea este, prin urmare, lumina si sensul vietii omului si a tot ceea ce exista în univers.

Iubiti credinciosi,
Învierea lui Hristos este adevarul cel mai de pret al crestinilor. Fiind tezaurul cel mai de valoare al Bisericii, Învierea este si realitatea cea mai contestata de catre dusmanii acesteia. Învatatura crestina cuprinde foarte multe elemente esentiale. Niciunul însa n-a fost întâmpinat cu mai multa ostilitate de urâtorii de adevar precum Învierea lui Hristos. Spre acest Adevar, Hristos cel mort si înviat, s-au îndreptat, de-a lungul veacurilor, cele mai dusmanoase atitudini si calomnii. Toata aceasta avalansa de minciuna a început în chiar noaptea Învierii si n-a încetat pâna astazi. Pentru a întelege mai bine, pe de o parte, faptul Învierii si, pe de alta parte, amploarea minciunii îndreptata împotriva ei, redam, în cele ce urmeaza, un text din Evanghelia scrisa de Sfântul Apostol Matei. Acest text se citeste în noaptea de Pasti în toate bisericile ortodoxe din întreaga lume:
"Dupa ce a trecut sâmbata, când se lumina de ziua întâi a saptamânii, au venit Maria Magdalena si cealalta Marie, ca sa vada mormântul. Si iata s-a facut cutremur mare, ca îngerul Domnului, coborând din cer si venind, a pravalit piatra si sedea deasupra ei. Si înfatisarea lui era ca fulgerul si îmbracamintea lui alba ca zapada. Si de frica lui s-au cutremurat cei ce pazeau si s-au facut ca morti. Iar îngerul, raspunzând, a zis femeilor: Nu va temeti, ca stiu ca pe Iisus cel rastignit Îl cautati. Nu este aici; caci S-a sculat precum a zis; veniti de vedeti locul unde a zacut. Si degraba mergând, spuneti ucenicilor Lui ca S-a sculat din morti si iata va merge înaintea voastra în Galileea; acolo Îl veti vedea. Iata v-am spus voua." Iar plecând ele în graba de la mormânt, cu frica si cu bucurie mare au alergat sa vesteasca ucenicilor Lui. Dar când mergeau ele sa vesteasca ucenicilor, iata Iisus le-a întâmpinat, zicând: Bucurati-va! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui si I s-au închinat. Atunci Iisus le-a zis: "Nu va temeti. Duceti-va si vestiti fratilor Mei, ca sa mearga în Galileea si acolo Ma vor vedea" (Matei 28, 1-10).
Acestea sunt, dupa marturia Evangheliei, momentele care au însotit faptul Învierii. De fapt, în aceeasi noapte, a fost nascocita prima minciuna prin care se voia anulata realitatea Învierii. Iata ceea ce ne relateaza acelasi apostol si evanghelist Matei: "Si plecând ele (adica femeile mironosite de la mormânt n.n.), iata unii din straja, venind în cetate, au vestit arhiereilor toate cele întâmplate. Si, adunându-se ei împreuna cu batrânii si tinând sfat, au dat bani la multi ostasilor, zicând: Spuneti ca ucenicii Lui, venind noaptea, L-au furat, pe când noi dormeam; si de se va auzi aceasta la dregatorul, noi îl vom îndupleca si pe voi fara grija va vom face. Iar ei, luând argintii, au facut precum au fost învatati. Si s-a raspândit cuvântul acesta între Iudei, pâna în ziua de azi" (Matei 28, 11-15). A fost, astfel, inaugurat un întreg sir de intrigi la adresa adevarului Învierii. Mai întâi au fost mai marii iudeilor care au facut tot ceea ce le-a stat în putere pentru a ascunde adevarul ca Hristos a înviat din morti. Demersul unora dintre ei continua pâna în ziua de azi. Au urmat autoritatile lumii pagâne din vremea aceea si din secolele urmatoare care au luptat cu o înversunare de nedescris împotriva marturisitorilor Învierii lui Hristos. Erezii de tot felul au aparut, de asemenea, de-a lungul timpului, a caror tinta directa a fost tot Învierea lui Hristos, Dumnezeirea Lui. Lumea ultimelor veacuri a adus cu sine noi si noi inventii pentru a zdruncina credinta crestinilor în ceea ce-i defineste mai mult, si anume credinta în Înviere. Ideologiile celor fara de Dumnezeu, care au pus stapânire pe pamântul României si al altor neamuri din aceasta parte a Europei în cea de-a doua jumatate a veacului trecut, si-au creat si ele un întreg arsenal de lupta împotriva credintei crestinilor în Înviere.
Astazi, în vreme de libertate, atacurile la adresa Învierii n-au încetat. Dimpotriva, ele s-au intensificat, îmbracând haine din ce în ce mai sofisticate si subtile pentru a însela pe cât mai multi. Peisajul românesc de dupa 1989 n-a fost nici el lipsit de atitudini mincinoase si calomnioase la adresa adevarurilor de credinta ale Bisericii. Românii se arata însa, în majoritatea lor, atasati învataturii si vietii Bisericii. Prezenta atâtor persoane la slujba de Pasti, din aceasta noapte, arata faptul ca adevarul Învierii face parte, în mod constient sau nu, din viata românilor. Acest fapt ne bucura si ne obliga, în acelasi timp, la o lucrare mai intensa pentru constientizarea de catre cât mai multi a împreuna patimirii si învierii noastre cu Hristos. Ne-am rastignit împreuna cu Hristos ca sa si înviem împreuna cu El , zice sfântul apostol Pavel.

IIubiti fii si fiice întru Hristos,
D-a lungul a aproape doua milenii de viata crestina, adevarul Învierii a fost si este considerat bunul cel mai de pret al celor ce cred în Hristos si în Biserica Lui. Apostolii mai întâi si apoi martirii, vietuitorii sfintelor mânastiri si crestinii din mijlocul lumii au marturisit si aparat învatatura despre Înviere cu toata fiinta lor, uneori chiar cu pretul vietii lor. Pentru sfântul apostol Pavel credinta si propovaduirea crestina se identificau cu Învierea însasi. "Daca Hristos n-a înviat, scria el corintenilor, zadarnica este atunci propova-duirea noastra, zadarnica si credinta voastra".
De ce, oare, crestinii acorda o asemenea atentie adevarului despre Înviere? Raspunsul este cât se poate de simplu. Fara Înviere nu exista Hristos, nu exista Biserica, nu exista vesnicie.
Învierea constituie fundamentul a tot ceea ce este adevar, lumina si sens în existenta umana si în cea a universului. Totul este legat de Înviere. Pentru ca daca Hristos a înviat, fiind început (al învierii) celor adormiti , atunci vom învia si noi. Iar daca vom învia, viata noastra are un sens. Tragedia mortii si bezna mormântului nu-si mai pun definitiv pecetea asupra existentei umane. Relatiile dintre oameni, iubirea mai ales, dar si suferinta, pot fi traite într-o alta lumina prin prisma Învierii.

Iata pentru ce noi crestinii consideram Învierea ca inima si suflet ale credintei noastre. Datoria noastra, în acest context, este aceea de a fi martori, aparatori si marturisitori ai Învierii lui Hristos, ai propriei noastre învieri si ai înnoirii, prin Înviere, a tot ceea ce exista.
Veniti de luati lumina! - aceasta este chemarea Bisericii în noaptea de Pasti, chemare adresata tuturor celor botezati în numele Sfintei Treimi, precum si acelora care n-au cunoscut înca lumina adevarului. Veniti de luati lumina, voi cei credinciosi, pentru a se întari credinta, nadejdea si iubirea noastra! Fiti purtatori de lumina într-o lume în care întunericul necredintei, al urii, al pacatului si al dusmaniilor de tot felul încearca sa zdruncine temeliile cele mai adânci ale existentei!
Veniti de luati lumina, voi cei osteniti si împovarati cu atâtea greutati si suferinte în sufletul si în trupul vostru! Nu va lasati coplesiti de întunericul deznadejdii, caci Hristos a înviat! si, prin El, poate învia si sufletul vostru cuprins de moarte, confuzie si deruta!
Veniti de luati lumina din lumina Învierii lui Hristos, voi stapânitorii acestei lumi! "Cei puternici plecati-va, caci cu noi este Dumnezeu" . Puterea stapânirii voastre exercitati-o în slujirea celui neajutorat, plapând si singur! Faceti dreptate celui sarman, vaduvei si orfanului! Inspirati-va din Evanghelie atunci când faceti legi pentru tara si nu veti gresi!
Veniti de luati lumina! "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor! Fiti fii ai Învierii!" Fiti "partasi ai Învierii lui Hristos" în credinta, în generozitate, în iertare si mai ales în iubire fata de cei bolnavi, singuri, nedreptatiti sau îndoielnici!

FITI LUMINĂ!
Aceasta-mi este urarea adresata voua, fii si fiice ai Mitropoliei Olteniei în noaptea cea sfânta a Pastilor.

FITI LUMINĂ!
Fiti purtatori de Lumina, crezând, aparând si marturisind în tot ceasul, în tot locul si catre toti ca:

HRISTOS A ÎNVIAT!

Al vostru catre Dumnezeu rugator,
† TEOFAN

|Sfaturi Ortodoxe|Director siteuri. Site monitorizat de www.Netul.ro|Adauga Site in Director web|Religie/Spiritualitate|Colector Director Web|Director WEB PHG, Indexul site-urilor romanesti|Dictionar online|