Gulde Line

Usa cerului este larg deschisa tuturor!

citate crestine

Frica de Dumnezeu este începutul întelepciunii." (Pildele lui Solomon 1,7)

...citeste

inapoi...

Ramâneti ortodocsi

Orto înseamnă drept iar doxologie înseamnă glorificarea lui Hristos. Acest lucru îl stiu bine multi oameni. Expresia 'nu este prea ortodox să fac asta' e folosită în multe limbi ale pamântului si sensul ei este acelasi ca la noi. Ortodoxie înseamnă credintă dreaptă.

Istoria noastră este strâns împletită cu credinta noastră ortodoxă si una se datorează celeilalte. Supravietuirea natiunii române în timp e în mare parte rodul credintei în spirit ortodox. Sfântul Apostol Pavel a predicat credinta crestină pornind din Orient. Primul chemat de Iisus, Sfântul Apostol Andrei, în părtile Tomisului a găsit locas de predicare si de odihnă vesnică. Aici au trăit si au domnit Sfintii Martiri Brâncoveanu care au plătit cu viata lor pentru Sfânta credintă ortodoxă.

Dacă pentru alte natii apartenenta la o confesiune religioasă sau alta (mă refer aici la cultele religioase crestine) are poate mai putină însemnătate, pentru noi, românii, apartenenta la ortodoxie este o problemă de fiintă natională. Nu ne putem permite să divagăm pe această temă chiar dacă ne-ar place. Nu putem pune problema aceasta la modul altruist si, cu atât mai putin, iresponsabil. Credinta noastră ne-a apărat în fata năvălitorilor dar nu numai în fata lor. Mai răi decât cei de afară s-au dovedit adesea cei de lângă noi si dintre noi. Mai răi decât străinii s-au făcut adeseori fratii nostri întru credintă, crestini ca si noi. În spatiul nostru balcanic-oriental, măcinat de orgolii nationaliste, de ambitii iredentiste, nu ne putem permite brese si la acest nivel. Avem prea multe în viata cea de toate zilele, nevoile materiale de tot felul ne risipesc pe alte meleaguri, sărăcia ne duce aiurea si ne face slugi prin alte tări. Ne mai rămâne demnitatea în fata lui Dumnezeu. Măcar pe El să nu-L dezamăgim si să nu ne lăsăm credinta primită de la părintii nostri.

Dumnezeu este unul singur! În El credem cu totii. Păstorul nostru este Iisus Hristos. Lui ne închinăm toti crestinii. Dacă o facem în mai multe feluri, poate că de El vom fi iertati. Dar cât suntem aici, pe pământ, avem fiecare o datorie personală fată de poporul căruia apartinem, fată de natiunea pe care o cinstim sau nu cu fapta si cuvântul nostru. Nu evada din rândul ortodocsilor căci astfel vei evada, fără chiar să vrei, si din poporul tău. Creând brese în credinta ta strămoseasca vei crea fisuri în zidul natiei tale. Ca apa ce roade, vor intra si neprietenii neamului tău în casa ta, în patul tău si în sufletul tău. Dacă vor să-i respecti, cere-le să te respecte. Spune-le că noi n-am intrat în casa nimănui si n-am încercat vreodată să le furăm Dumnezeul lor. Le-am respectat credinta si bine ar face si ei să o respecte pe a noastră.

Timp de două mii si ceva de ani, ortodoxia ne-a fost scut în fata furtunilor de multe feluri. La Sfânta Treime ca si Sfântul Apostol Pavel ne-am închinat si ea ne-a dat putere să ne păstrăm mostenirea pământească, sufletească si morală. Dacă de-a lungul secolelor au apărut traditii, oare trebuie să facem din asta o vină? Oare timpul care a săpat adânc în fiinta acestui popor, acest timp care înseamnă istoria noastră, trebuie condamnat? Poporul care nu are traditii nu are trecut, deci nu are istorie si nu există. Cei care ne cer să renuntăm la traditie vor să renuntăm la fiintarea noastra. Frati întru credintă si natiune, nu vă lăsati furati de mirajul cuvintelor frumoase venite de la filozofii fără suflet si fără rusine! Nu credeti în promisiunile lor desarte! Cuvintele mieroase ascund în ele otrava păcatului! Când vă prinde vraja cuvintelor lor, amintiti-va de copilaria voastră, de părinti si de biserica din copilărie. Nu vă lasati cumpărati de "lupii îmbracati în piei de oaie" (Matei 7, 15; Fapte 20, 29) care au venit să împrăstie turma lui Hristos. Nu vă lăsati mai ales cumpărati de promisiunile lor materiale. E drept că suntem săraci în lucruri, dar haideti să nu fim săraci cu sufletul. Păstrati în fiinta voastră demnitatea de român si de crestin ortodox. Trăim vremuri de grea încercare, trăim un timp de căutare dar si de regăsire. Haideti sa nu cedăm greutătilor momentului. Haideti să trecem puntea cu demnitate, fără a ne face frate cu păcatul. Să nu ne pierdem sufletele noastre căci ce are omul mai presus de sufletul lui? (Matei 16, 26; Marcu 8, 36)

Haideti oameni buni să rămânem asa cum Dumnezeu ne-a dat lumii: români ortodocsi, să rămânem bogati cu sufletul, să-l căutăm pe Dumnezeul străbunilor nostri si să fim mândri de Biserica Lui!

|Sfaturi Ortodoxe|Director siteuri. Site monitorizat de www.Netul.ro|Adauga Site in Director web|Religie/Spiritualitate|Colector Director Web|Director WEB PHG, Indexul site-urilor romanesti|Dictionar online|