Gulde Line

Usa cerului este larg deschisa tuturor!

citate crestine

Frica de Dumnezeu este începutul întelepciunii." (Pildele lui Solomon 1,7)

...citeste

inapoi...

Calea spre inima omului

de Savatie Bastovoi

Propovăduirea învierii este si astăzi la fel de actuală ca si în primele zile ale crestinismului. Catedralele mărete, hramurile câte unui Sfânt sau Sfinte, care adună zeci de mii de credinciosi, tarabele pline de cărtile Sfintilor Părinti si posterele cu patriarhul din dughene nu sunt numaidecât o dovadă că mesajul evanghelic a fost înfăptuit. Nu este nici un motiv a crede că vremea predicii a trecut si că acum trăim triumful crestinismului. As spune chiar că multi trăiesc un fel de posteritate a crestinismului, crezându-se în măsură să "îndrepte" pe ici colo ceea ce Apostolii si Sfintii Părinti "nu au înteles bine". Mă refer si la conferintele si simpozioanele interconfesionale, la săptămânile de rugăciune comună etc. Există tot ce vrei în aparatul Bisericii, cu părere de rău din ce în ce mai asemănător cu alt aparat, nevrednic de pomenire. Există posturi de radio, gazete, există chiar posturi de serviciu care pot oferi Sfânta Împărtăsanie trecătorilor curiosi si turistilor la orice oră, fără spovedanie si fără Liturghie. Există, într-un cuvânt, o mare "întelegere" pentru omul modern. Numai "propovăduirea învierii cea minunată" nu există, nu există învierea sufletelor noastre.

Leonid Ilici Osipov, un profesor de la Academia Teologică din Moscova, atrăgea atentia la una din conferintele sale că Hristos ocupă un loc din ce în ce mai neînsemnat în Biserică. Totul se reduce la parada de vesminte frumoase si la profesionalismul corului. Azi poti vedea scene când preotul cu potirul este împins într-o parte: "Hai, vă rugăm, mergeti cu împărtăsania mai încolo, că e timpul să vorbească mitropolitul si trebuie să filmăm". Si eu zic că avem deja simptomele unui crestinism fără Hristos.

M-am gândit care ar fi una din diferentele dintre misiunea crestină din primele veacuri si cea de astăzi. Si cred că una ar fi aceasta: pe atunci existau prostituate convertite care atrăgeau în Biserică incomparabil mai multă lume decât un preot din zilele noastre. Pe atunci o fostă desfrânată se ostenea si convertea bărbati care mai târziu deveneau preoti, dar azi preotii nu se ostenesc pentru o desfrânată măcar să o aducă printre credinciosii de rând. Nu mă îndoiesc că sunt mii de femei si bărbați pe care preotii ii împărtăsesc fără socoteală, desi se află în acest păcat, dar asta nu înseamnă convertire.

Astăzi există două generatii de preoti: cei care au terminat proaspăt facultatea si practică un laxism exagerat si cei de modă veche, care sunt mai severi. Amândouă aceste atitudini, si laxismul si severitatea, sunt bune si amândouă sunt rele. Amândouă sunt bune când urmăresc recuperarea si vindecarea omului bolnav de păcat, dar amândouă sunt rele când îl aruncă pe om în nenorocire, fie în nepăsare, fie în deznădejde, chiar până la căderea din credintă.

A banaliza acest păcat, cum se întâmplă în marile orase, înseamnă a anula rostul venirii lui Hristos în lume. Dar, totodată, a te îngretosa de păcătosi si a-i ataca de pe amvonul bisericii în predici apocaliptice, ca pe unii care nu mai au nici o scăpare, este, la fel, o încălcare a iubirii lui Hristos. Ceea ce lipseste azi nu sunt cărtile de catehism. E plin de cărti si cărtulii de predici la sărbătorile bisericesti, chiar cărti despre feluritele păcate, cu draci si drăcusori, cu vedenii amenintătoare si asa mai departe. Numai calea care duce la inima omului nu se cunoaste. Hristos stă la usă si bate, nu cumva să-L alungăm noi cu amenintările si cu retetele noastre de mântuire, înainte de a face un lucru atât de obisnuit, care ni se cere. Acest lucru este de a ne alipi urechea de inima căreia vrem să-i vorbim si să pândim de care parte se ascunde Hristos, pentru că El se ascunde numaidecât si în acea inimă.

Sursa: În căutarea aproapelui pierdut - Savatie Bastovoi, Editura Marineasa. Timisoara, 2002

|Sfaturi Ortodoxe|Director siteuri. Site monitorizat de www.Netul.ro|Adauga Site in Director web|Religie/Spiritualitate|Colector Director Web|Director WEB PHG, Indexul site-urilor romanesti|Dictionar online|